Waterontharding

Hoe werkt waterontharding?

 Water bevat altijd opgeloste calcium- en magnesium zouten. Helaas hebben deze zouten de neiging bij hogere temperaturen en wervelingen als keiharde kalkaanslag neer te slaan op uw sanitair of op het mooie glazen douchescherm.

In de diverse provincies in Nederland is de aanwezigheid van deze zouten zeer verschillend.

Er zijn diverse apparaatjes op de markt waarbij beweert wordt dat die, eenmaal geïnstalleerd op de waterleiding, dit kalkprobleem geheel oplossen. Niets is echter minder waar. Magneten en afgeleiden daarvan doen inderdaad een gedeelte van de zouten samenklonteren waardoor ze minder eenvoudig neerslaan. Dit is echter maar een tijdelijk proces. Na verloop van korte tijd splitsen de zouten zich weer (lossen op) en kunnen net zo hard weer neerslaan.

De enige (op dit moment) goede manier is deze zouten in een systeem te vervangen door een ander zout dat niet hardnekkig neerslaat. We gebruiken hiervoor gewoon keukenzout.

Hoe gaat dat nu in zijn werk? We gebruiken daarvoor een kunststof materiaal in de vorm van kleine korreltjes die in een container zitten waar het water doorheen stroomt. Deze korreltjes hebben de voor ons prettige neiging dat ze graag zouten aan zich binden. En nog prettiger ze binden liever calcium- en magnesiumzouten dan gewoon keukenzout. Wat we nu doen is de korreltjes eerst weken in een bad met keukenzout. De korreltjes raken verzadigd met keukenzout. Als er nu water langs stroomt met calcium- en magnesium zouten laten ze het keukenzout los en houden de calcium- en magnesium zouten vast. Op die manier wisselen we de zouten in het water door de calcium- en magnesium zouten te binden en te verwisselen voor keukenzout. We noemen een dergelijk systeem daarom ook een ionenwisselaar. Ionen zijn onder andere opgeloste zouten.

De hoeveelheid keukenzout dat in het water komt is dus gelijk aan de hoeveelheid calcium en magnesiumzouten die uit het water worden gehaald. Normaal gesproken zo weinig dat u het geen eens proeft. U  proeft immers de opgeloste calcium en magnesium zouten ook niet. Maar...... Keukenzout slaat niet neer en klit niet hardnekkig aan kranen, douche deuren en in de wc.

Als u het water laat opdrogen is wel een witte waas te zien maar die is eenvoudig, droog weg te vegen.

Als het keukenzout is opgebruikt regenereren we het systeem. Dit gaat volkomen automatisch. Door een overmaat aan keukenzout door het systeem te spoelen worden de korreltjes gedwongen om de calcium en magnesiumzouten los te laten en het keukenzout aan zich te binden. Het "harde" zoute water wordt gewoon in het riool gespoeld (ook automatisch) en het proces kan weer van voren af aan beginnen. Het systeem bepaalt zelf wanneer er moet worden geregenereerd.

Dit regenereren kan op twee manieren: Op "tijdsinterval" of op "bewerkt volume".

Op tijdsinterval regenereert het systeem automatisch op een vooraf ingestelde tijd, bijvoorbeeld om de twee dagen om drie uur in de nacht.

Op Volume regenereert het systeem als een bepaalde hoeveelheid water het systeem is gepasseerd.

Het laatste systeem verdient de voorkeur omdat dat u veel zout zal besparen.

 

Volumesturing
Zoals hierboven omschreven, zijn er twee manieren om de ontharder aan te sturen wanneer het apparaat zichzelf moet schoon spoelen. Wij adviseren voor bijna alle situaties een apparaat met volumesturing.

De besturingsunit wordt dan ingesteld afhankelijk van de hardheid van het water en het waterverbruik in uw situatie. De volumemeter houdt uw verbruik bij, waardoor het apparaat kan inspelen op het schommelende verbruik van elk huishouden en steeds spoelt wanneer écht noodzakelijk.

Zodra een bepaald aantal liters is onthard, zal het apparaat de daaropvolgende nacht gaan spoelen. De ontharder wordt ingesteld met een bepaalde reserve, zodat u nog wel kalkvrij water krijgt na overschrijding van de ingestelde volume, tot aan de (nachtelijke) spoeling.

 

De grootte en instellingen van het systeem zijn afhankelijk van:

 

  • De hoeveelheid personen in uw huis(gezin).

  • De hardheid van het door u gebruikte water.

 

Op deze site vindt u een aantal voorbeelden. U kunt natuurlijk ook altijd eerst met ons te overleggen welk systeem het beste bij uw situatie past. Bekijk bijvoorbeeld eens een waterontharder uit ons assortiment. 

U kunt ons bereiken door te bellen naar: +31 13 5213 268,  of een e-mail te sturen naar:

will.wolfs@hydrotense.eu